Plantaarifaskiitin eli kantakalvon tulehduksen hoito

30.05.2018

Kevät ja kesä ovat lenkkeilyn kulta-aikaa. Monelle saattaa kuitenkin tulla rasituksesta ikävää kipua kantapään alueelle ja jalkapohjaan.

Tämä ikävä kipu on usein peräisin kantakalvosta eli hienommalta nimeltään plantaarifaskiasta. Kantakalvo saa alkunsa kantaluusta ja kulkeutuu jalkapohjaa pitkin leventyen aina varpaiden tyveen saakka, johon kalvo kiinnittyy. Kyseessä on siis jännekalvo, johon kohdistuu painetta aina, kun olemme jalkojen päällä. Paine ja venytys kalvoon moninkertaistuu, kun juoksemme ja varsinkin kovalla alustalla juokseminen rasittaa tätä rakennetta. Rasituksen seurauksena kantakalvo saattaa tulehtua, jolloin kyseessä on plantaarifaskiitti.

Kipu paikantuu yleensä kantaluun etupuolelle jalkapohjaan ja saattaa olla alkuun hyvin paikallista. Kipu pahentuu yleensä rasituksessa ja monesti etenkin aamut saattavat olla hankalia ja kivuliaita. Kun tulehdustila etenee, saattaa mukaan tulla myös leposärkyä. Ensiapuna kiputilalle kannattaa kokeilla venytyksiä, kylmähoitoa ja tarpeen vaatiessa tulehduskipulääkettä. Jalkineisiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota varsinkin, jos lenkkeilee aktiivisesti. Kengissä on tärkeää olla hyvä iskunvaimennus, riittävän leveä lesti ja tarvittava tuki jalan pitkittäis- ja poikittaiskaarelle. Nykyisin on saatavilla pehmeitä geelipohjallisia ja geelityynyjä, jonka voi asettaa kenkään kantapään alle vaimentamaan iskuja. Akuuttivaiheessa kipua lisäävää rasitusta olisi hyvä välttää niin kauan, kunnes tulehdus rauhoittuu.

Naprapaatti avuksi plantaarifaskiitin hoidossa

Miten naprapaatti sitten voisi auttaa tällaisen vaivan hoidossa? Oman kokemukseni mukaan plantaarifaskiitin hoidossa tulisi huomioida jalkaterän ja nilkan mahdolliset virheasennot, nilkkanivelen ja jalkaterän nivelliittymien liikkuvuus sekä lonkkanivelen ja lantiorenkaan toiminta. Lonkan ja lantiorenkaan toiminta liittyy jalkaterän ongelmiin siten, että esimerkiksi liiallinen sisäkierto lonkkanivelessä ja lonkan ulkokiertäjälihasten heikkous vaikuttavat kokonaisuudessaan alaraajan toimintaan ja altistavat jalkaterän virheasennoille. 

Plantaarifaskiitin hoito koostuu manuaalisesta käsittelystä nilkkanivelen, jalkaterän ja tarvittaessa lonkan/lantion alueelle, kivunhoitomenetelmistä (akupunktio ja sähkökipuhoidot) sekä asiakkaan ohjaamisesta omaan aktiiviseen harjoitteluun. Lisäksi akuutissa kipuvaiheessa teippauksesta on monesti apua, koska se vähentää kantakalvoon kohdistuvaa painetta. Hoito on hyvä aloittaa mahdollisimmaan akuutissa vaiheessa, jos tuntuu että rasituksen keventäminen ja itsehoito eivät riitä.

tai

Ossi Häkkinen, naprapaatti AMK

ossi.hakkinen@naprapaattijkl.com

www.naprapaattijkl.com


© 2017 Naprapaatti Ossi Häkkinen, kaikki oikeudet pidätetään
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita