Näin hoidat itse kipeää selkääsi

25.09.2017

Kumartelu sattuu, kenkien ja sukkien jalkaan laittaminen tuntuu miltei mahdottomalta ja hyvän nukkuma-asennonkin löytäminen on hankalaa. Nämä asiat ovat tuttuja kaikille, joiden selkä on ollut kipeä. Selkä voi kipeytyä akuutisti vaikkapa nostotilanteessa tai kipu voi olla seurausta jo kuukausia ja vuosia jatkuneista huonoista työasennoista tai liiasta istumisesta. Kun selkäkipu pääsee valloilleen, on oleellista löytää ne keinot, joilla kipua saadaan helpotettua ja toimintakykyä pidettyä yllä. Kaikille toiminnallisille selkäkivuille on kuitenkin yhdistävä tekijä se, että paikalleen ei kannata jäädä ainakaan kovin pitkäksi aikaa. 

Jokaisen selkäkipu on yksilöllinen. Se mikä auttaa toisella, ei välttämättä tuo apua toiselle. Jollekin kävelylenkki voi tehdä hyvää, toisella kävely saattaa olla hyvinkin vaivalloista. Tärkeintä olisi löytää itselle se sopivin liikuntamuoto ja se löytyy usein kokeilemalla. Pääasia on, että liikunta on kevyttä ja se tapahtuu kivun sallimissa rajoissa. Kivun sallimissa rajoissa tarkoittaa yleisesti sitä, että liikunta ei lisää selkäkipua tai tunnu epämukavalta liiallisen kivun vuoksi. Selkäystävällisiä liikuntalajeja ovat esimerkiksi kävely, uinti ja pyöräily. Joillekin voi sopia kuntosaliharjoittelukin, jos sellaista on tottunut muutenkin tekemään. Jos salille lähtee, kannattaa liikkeet suorittaa pääosin pystyasennossa tai makuulta  ja välttää istuen tehtäviä liikkeitä. Liikkumisen lisäksi voi kokeilla kylmä- ja lämpöpakkauksia sekä esimerkiksi hierontapalloa tai -rullaa helpottamaan paikallista lihasjännitystä. Myös rangan taivuttelut ja kierrot kivuttomiin liikesuuntiin voivat helpottaa kipua. 

Vielä tiivistettynä 3 asiaan, kun selkäkipu yllättää:

1. Pysy liikkeellä -> liike on lääke selkäkivussakin!

2. Tee asioita, joilla saat kivun pois mielestä ja jotka tuottavat hyvää oloa

3. Muista, että selkäkivussa on todella harvoin kyse mistään vakavasta sairaudesta -> turha huoli lisää yleensä kipua ja pitkittää selkäkivusta toipumista

Jos kipu kuitenkin jostain syystä pitkittyy ja omat keinot eivät riitä kivun helpottamiseen, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.